top of page

Svenska Station

Vill ni berätta lite om vilka ni är, hur ni bor och hur ni lever?

Fredrik och Lina Borghardt.

Fredrik är formgivare med inriktning på trä och möbeltillverkning.

Fredrik brinner för slöjd och hantverk.

 

Lina är textilformgivare och har en arbetat i mode och textilbranschen i många år.

När vi träffades var det självklart att vi skulle börja samarbeta också på ett professionellt plan.

Vi formger ofta tillsammans och bollar idéer och Fredrik tillverkar alla möbler i vår verkstad här i Frillesås.

Vi har valt att bo på landet för att dels ha nära till lokala råvaror och lokal produktion och dels för att ha möjlighet att egen verkstad och ateljé i anslutning till vårt boende.

Vi har små barn och det gäller att effektivisera arbetet så mycket som det går och då är det en fördel att ha nära till jobbet. 

En riktig ögonfångare på både instagram & i butiken är er stol "Feather lounge chair" kan ni berätta om processen från idé till färdig produkt?

Feather Lounge Chair är en stol som utvecklats de senaste åren som ett resultat av att vi velat göra lite större möbler som var och en kan fungera som en solitär i hemmet.

Vi har försökt få fram ett mjukt uttryck där den stora runda formen skall få ta plats och stå i viss kontrast mot de fjäderliknande ryggplattorna.

Vi vill att stolen skall kännas stor, trygg, enkel och raffinerad på samma gång.

För oss är det viktigt att hantverket får stå i centrum och hela stolen är handgjord med tekniker som borgar för kvalitet och funktion.

Vad kommer vi få se från Svenska Station i närmsta framtiden? Vad har ni på gång?

Just nu håller vi på och utvecklar verksamheten ytterligare med ett nytt kontor. Tanken är att det nya kontoret skall kunna verka som både showwroom, butik, kurslokal och galleri. Vi arbetar båda konstnärligt och gillar dessutom att samarbeta med andra så en lite större lokal är efterlängtad.

Det har också precis varit vernissage på ett samarbetsprojekt här i Halland som heter Den Nya Kartan. Vi är 14 formgivare som deltar och har blivit ihop parade med olika producenter.

allt från gjuteri till metall- och skinnbearbetning.

Tanken är att visa upp att det finns både kreativa krafter och möjlighet till nära produktion med stor bredd lokalt i Halland.

Vi har samarbetat med ett företag inom plåtbearbetning och utvecklat en liten serie möbler för offentlig miljö. Plåt är ett nytt material för oss och det har varit otroligt spännande att samarbeta med en tillverkare med så stor kunskap.

Hela projektet visas på RIAN Designmuseum i Falkenberg under hösten för att sedan visas under möbelmässan i Stockholm i februari 2018.

Var hittar ni inspiration till ert skapande?

Vi får mycket inspiration och energi i dialogen och samarbetet med andra, både varandra och andra formgivare, tillverkare och kreativa personer. Slöjd, hantverk och olika tekniker ger oss ständigt nya idéer och inte minst att leva nära naturen, det är nog vår största inspiration.

Helene Kask

IMG_7323.jpg

Hej Helene, berätta lite om vem du är & hur du lever!

Jag heter Helene Kask och är kreatör och formgivare.

Jag är en kreativ själ som älskar att skapa och har gjort det i någon form ända sedan barnsben.

Jag har en bakgrund som designer, tog min Kandidatexamen i Modedesign, från Textilhögskolan i Borås och har verkat i modeindustrin som designer i ca 15 år.

För några år sedan tog mitt liv en ny vändning. Jag kände en stark längtan att sakta ner, tillåta mig själv att känna efter, lära mig ett nytt hantverk samt att få skapa med händerna.

Den längtan tog mig till en förberedande utbildning inom detta område och idag studerar jag på Konstfack där jag tar min Kandidat i Fine Arts, på deras utbildning inriktad mot smycken & corpus.

Jag bor i Stockholm i en lägenhet som dels är mitt hem, min trygga oas men där jag även har min lilla ateljé, samt ett litet showroom.

 Att bo, verka och skapa på en och samma plats är något alldeles unikt, det ger mig möjligheten att leva min dröm fullt ut.

Många som kommer hit har sagt att de får lite Köpenhamnsvibbar, entrén är lite hemlig, du vet inte riktigt vad som väntar dig efter att du klivit in genom porten och så öppnar sig dörrarna till mitt kreativa space.

Att det är en förlängning av mitt egna hem gör själva upplevelsen mycket mer personlig och unik, det adderar ytterligare ett lager av värde till smycket du handlar av mig.

Jag tror väldigt mycket på att skapa en personlig känsla, en berättelse kring det du bär, ett slags poetiskt bärande och användande.

IMG_7342.jpg
IMG_7343.jpg
IMG_7328 2.jpg

Vilka är dina mest populära smycken & vad inspireras du av?

 

Ringarna jag skapar är det många som uppskattar.

När jag började att formge smycken så arbetade jag mycket med infattningar av olika kristaller, jag kallar dem Healing Stones, med olika egenskaper och energier. Har den senaste tiden skapat mycket skulpturala ringar med olika organiska former som jag tar fram i vax och sedan gjuter för hand.

Jag hämtar min inspiration från många olika håll.

Naturen är en stor inspirationskälla med dess organiskt vilda formspråk och frihet.

Hämtar även mycket inspiration från tex folkkonsten med dess fantastiska mönsterbild och ornamentik eller från den textila världen med dess olika hantverkstraditioner.

Hur vi kvinnor har smyckat oss, på olika sätt, sett ur historiska perspektiv känns spännande att utforska i en samtida kontext.

Är fascinerad av kroppens rörelsepoesi som jag utforskar närmre i min konstnärliga praktik.

Jag har inspirerats av dans i flera av mina projekt där jag även arbetat i större skala, i ett slags utforskande i gränslandet mellan plagg och smycke. Att arbeta med olika typer av avtryck är också en stor del av mitt arbete och en stor inspirationskälla.

IMG_7330.jpg

Vad kommer vi få se av dig 2021?

 

Eftersom jag studerar på Konstfack och har en vårtermin framför mig, fullspäckad av olika nya teknik-och konstnärliga kurser, så kommer ni nog få se mycket spännande nyheter från mig inom den närmsta framtiden. 

IMG_7338 2.jpg
IMG_7334.jpg
IMG_7336.jpg
IMG_7341.jpg
IMG_7329.jpg
bottom of page